Кои са подходящите цветове за дома?

Кои са подходящите цветове за дома?
11/12/15

За да се чувствате уютно в своя дом и да го превърнете в място, което Ви зарежда и носи спокойствие, трябва да бъдете внимателни с избора на основните цветове в него.

Преди да пристъпите към самия избор, специалистите съветват да вземете предвид осветеността на всяко помещение. В стаите, в които има повече слънчева светлина може да варирате в почти цялата гама от цветове, докато тези, които са по-тъмни и неосветени не се препоръчва да се обзавеждат в студени цветове, колкото и стилни да са те понякога.

Тенденциите. Преди години често се боядисваха всички стени в един цвят, но тази практика вече се счита за остаряла. Дизайнерите все по-често препоръчват в стаята да има само една или максимум две цветни стени и да има повече акценти в същия цвят под формата на мебели или други орнаменти. Отминаха времената и на съвсем изчистените пространства, където властваха бялото, сивото и черното. Към днешна дата те могат да бъдат успешно „раздвижени” с цвят, който да не се натрапва,а само деликатно да освежава вида на стаята.

Въпреки промяната в модните тенденции има съвети, които винаги ще бъдат актуални. Един от тях е да се предпочитат топли цветове за помещенията където се събира цялото семейство – например добро решение за кухнята или трапезарията е цвят праскова или светлозелено. Друг съвет, който не трябва да пренебрегвате, е да бъдете умерени когато избирате цвета за своята спалня. Това е място за релакс и наистина трябва да се постараете да го направите такова. Най-удачни за нея са пастелните тонове. Ако все пак имате нужда от ярки цветове и искате да дадете свобода на креативността си, може да го направите в детската стая.

Не забравяйте, че усещането за цветовете при всеки е твърде индивидуално и приятният цвят за Вас може да не е такъв за останалите членове на семейството. Мнението на всеки един от тях, дори и на най-малките му представители, ще направи бъдещия Ви цветен дом още по-хармоничен!