6 полезни съвета при избора на нов диван

6 полезни съвета при избора на нов диван
11/12/15

Много често искате да освежите дома си с някоя нова мебел. Най-подходящ в този случай е диванът, защото на него семейството прекарва най-много време и е свързан с релакса на всички, за които трябва да се грижите.

Разглеждането на каталози може да бъде уморително занимание, а много често това, което привлича погледа Ви в тях, не е удачно решение за дома поради несъответствието на размер, цвят или форма. Затова преди да пристъпите към оглед на магазините е добре да вземете няколко неща предвид.

Размерът. Диванът е царят на къщата. Така го определят заради времето, което прекарва човек на него. Именно по тази причина в повечето случаи се търси такъв с по-голям размер, който да гарантира удобство. Но съвсем друг е въпросът дали може да си го позволите. Затова първата стъпка винаги трябва да бъде свързана с взимане на точните размери на мястото, където искате да го поставите.

Разположение спрямо другите мебели. Трябва да бъдете внимателни и за това дали евентуалното разположение на дивана не би попречило на отварянето на врата, шкаф или да възпрепятства ползването на друга близкостояща мебел.

Разположение в стаята. Предварително е добре да прецените на какво разстояние искате да е диванът спрямо телевизора или спрямо прозореца или вратата. Много често мястото, което сте предвидили заради широкото пространство в последствие може да се окаже неподходящо и ограничаващо най-обичайните дейности в ежедневието.

Форма.  На всеки се случва да се загледа по красивите кръгли дивани или тези във форма на бъбрек, но в повечето случаи те са добро решение за хотели или офиси. За дома често са некомфортни и не предразполагат към качествена почивка, затова в тези случаи е по-добре да заложите на класическата и доказала се с времето “L – форма” или „П - форма”. Освен това те са най-подходящи когато визуално искате да разделите едно общо помещение (например кухня и дневна). Решението е да ги позиционирате с гръб към пространството, което искате да изолирате като отделна стая.

Цветът. Когато е избрана формата и мястото, където ще поставите дивана, е ред и на избора на подходящ цвят. Ако помещението е с по-бледи цветове, може да си позволите по-ярък, който да контрастира, но в тези случаи не трябва да забравяте, че все пак тази мебел е място за релакс и цветът не трябва да Ви напряга.

Материята. Този елемент при избора на диван не е за пренебрегване. От една страна е желателно материята да е приятна на допир, ако повече ще лежите на него и  да не се хлъзга, ако предимно ще се седи отгоре. След това трябва да попитате и как се поддържа и чисти избраната дамаска, за да не си създавате в последствие главоболия, за които не сте помислили при покупката, а единствено да се радвате и да релаксирате на избраната мебел.